Ögonundersökning med optisk koherenstomografi (OCT)
Optisk koherenstomografi (OCT) används ofta för att upptäcka förändringar i de centrala delarna av näthinnan, som kallas gula fläcken eller makula. Undersökning är en form av ögonbottenfotografering, där man med hjälp av en ljusstråle tar en bild av insidan av ögat och de olika lagren av näthinnan.
Publicerat 22 maj 2024
Innehållsförteckning
OCT - ögonundersökning utan biverkningar
Precis som vid en ultraljudsundersökning kan OCT användas för att undersöka näthinnan. Denna metod låter din ögonläkare noggrant bedöma näthinnans inre struktur och upptäcka om det finns vätska eller andra förändringar i de olika lagren. Till och med små strukturella förändringar kan identifieras, vilket hjälper din ögonläkare att ställa en tillförlitlig diagnos.
OCT påverkar inte ögat och kräver ingen förberedande medicinering. Undersökningen är vanligtvis smärtfri och tar bara några minuter.
När görs en OCT?
OCT är en lämplig undersökning för att diagnostisera och följa utvecklingen av sjukdomar i näthinnan. Den används när det finns misstanke om eller tecken på förändringar i näthinnan. Om du har god synskärpa och inga andra symtom, behöver du vanligtvis inte genomgå denna undersökning.
Upprepa OCT regelbundet
Om du redan har fått en diagnos kan din ögonläkare använda OCT för att övervaka hur sjukdomen utvecklas och justera behandlingen därefter. Vid kroniska sjukdomar som våt åldersförändring i gula fläcken (våt AMD) och diabetiskt makulaödem (DME) är det viktigt att genomgå regelbundna undersökningar. OCT-undersökning av näthinnan är standard i dessa fall för att säkerställa att behandlingarna ger bästa möjliga resultat.
Förutom OCT finns det också andra undersökningsmetoder och tester som din ögonläkare kan använda för att upptäcka förändringar i näthinnan.
Sammanfattning
Optisk koherenstomografi (OCT) ger en detaljerad och exakt bild av näthinnans strukturer. Genom OCT kan din ögonläkare upptäcka även små förändringar och snabbt påbörja en behandling om det behövs.